sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Tavoitteet suuremmassa mittakaavassa
Mistä oikein haaveilen? Siitä että tulevaisuudessa olisi enemmän aikaa tehdä omia juttuja ja tarvitsisi vähemmän olla riippuvainen töistä ja sieltä tulevasta rahasta. Haaveilen vanhempana unelmatyöstäni jossa palkka on nykyistä puolet pienempi. Vaihtoehtoisesti voisin tehdä keikkaa tai puolikasta työviikkoa.

Yksi haaveeni on myös aikainen eläköityminen. Haaveilen tällä hetkellä että voisin jäädä eläkkeelle jo 55-vuotiaana. Lisätuloja voisin ajatella hankkivani juurikin satunnaisilla keikkatöillä. Lisäksi toivoisin voivani hankkia sijoitusasuntoja lisää, jota kautta saisin myös hieman lisätuloja.

 

Ajatusmatka kahdenkymmenen vuoden päähän osoittaa että molemmat nykyisistä sijoitusasunnoistani olisi maksettu, samoin unelmieni omakotitalo. Tällöin tuloja sijoitusasunnoista olisi noin 1800e miinus verot 450e eli 1350e.(Inflaatio jää tässä huomiotta, koska haluan pitää ajatusmatkani simppelinä). Jo sillä ajattelen pääseväni pitkälle jos ei talolainaa ole. Lisäksi jos toivoisin omistavani muita sijoitusasuntoja, tavoitteina niissä olisi plus-miinus-nolla tilanteet eli tulot vastaa kuluja. Sijoitusasuntojen lainojen pois maksaminen toisi myös kivaa lisärahaa 2-3 vuoden väliin. (esim. 23 vuoden, 25, 26, 28  ja 30 vuoden päästä).

Jos kuukausittainen tuloni olisi 1350e, toivoisin saavani siihen lisäksi osinko tms. tuloja n. 500e verran kuukaudessa eli 6000e vuodessa, verojen kanssa siis noin 8500e. Tällä hetkellä osinkotuloni ovat noin satasen luokkaa ja osakkeisiin rahaa on mennyt noin 3353e. Jotta voisin saada toivomani 8500e osinkopotin vuosittain, pitäisi osakesalkkuni olla 85 kertainen eli arvoltaan 285005e, aika huikea summa. Osakesalkkuun pitäisi vuosittain syöttää siis noin 14000e rahaa, mikä on toisaalta ihan realistinen ajatus jota arvonnousu toivon mukaan helpottaa.

 

Toinen pohtimani vaihtoehto on, että pyörittäisin sijoitusasuntolainojani niin että niissä olisi vuorotellen lyhennysvapaavuosi. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi viiden sijoitusasuntolainan kanssa että jokaisessa olisi noin joka viides vuosi lyhennysvapaa vuosi. Tällöin rahaa jäisi käyttöön yhden sijoitusasunnon vuokran verran eli 400-600e miinus verot (olettaen että asunnot ovat yksiöitä/kaksioita). Olenkin asettanut itselleni hieman tavoitteita tuleville vuosille, joskin tällä hetkellä näyttää siltä että asuntosijoittamisessa eletään pienoisessa kuplassa koska etenkin pienien sijoitusasuntojen hinnat ovat nousseet ihmisten sijoitusasuntoinnostuksen myötä. Näin ollen en ainakaan pariin seuraavaan vuoteen aio uutta sijoitusasuntoa hankkia vaan keskityn kerryttämään omaisuutta muulla tavoin. Tällaisia konkreettisia tavoitteita siis rakensin seuraavalle kymmenelle vuodelle, toivon mukaan muistan palata niihin ajoittain vuosien saatossa.

 

Konkreettiset tavoitteet vuonna 2018:

 

Vuosi 2019-2020 Unelmakoti hankittu

 

Vuosi 2021 Autolaina maksettu

 

Vuosi 2022 Sijoitusasunto nro 3. hankittu

 

Vuosi 2023 Auton vaihtaminen 10000-15000e

 

Vuosi 2024 Sijoitusasunto nro 4. hankittu

 

Vuosi 2025 Säästövuosi

 

Vuosi 2026 Sijoitusasunto nro 5. hankittu

 

Vuosi 2027 Sijoitusasunto nro 6. hankittu

 

Vuosi 2028 Säästövuosi, sijoitusasunto 1. maksettu


Näiden tavoitteiden ohella aion toki kerryttää rahastojani ja osakesalkkua mutta en osaa ajatella niitä konkreettisena omaisuutena vaan enemmänkin vararahastona ja tarvittaessa myös vakuutena. Joku varmaan nyt ajattelee että miksi tehdä tavoitteita mutta omalla kohdallani olen huomannut että ne motivoivat minua vähentämään omaa kulutustani ja nostamaan säästöprosenttiani. Ajattelen sen olevan myös osa säästämisstrategiaani ja tekee talouden hallitsemisesta tiedostavampaa ja pitkäjänteisempää.  Tavoitteet täytyy olla myös riittävän korkealla jotta ne pystyvät haastamaan kunnianhimoani, siksi ne saattavat sivustaseuraajan silmin vaikuttaa epärealistisilta tai muuten hölmöiltä. Taloudessakin saa mokata, pääasia että yrittää! Seuraavaksi ajattelin paneutua toukokuun menoihin ja tuloihin näin vapaapäivän kunniaksi, vuoden 2017 tulojen ja menojen tsekkauskin on vielä vaiheessa. Huomaa kyllä että loma lähestyy, kun töitä saa tehdä aamusta iltaan!

 

  

4 kommenttia:

 1. Kiva lukea sinun tavoitteista. Minusta se on oikeasti tarpeellista ja hyvä juttu kirjata niitä ylös.
  Jos ne muuttuu tai tavoitteita ei saavuta , niin se on sitten vaan elämää.

  Täytyisi itsekin kirjata tavoitteita ylös ihan konkreettisesti tuleville vuosille tähän tapaan .Se kyllä selkeyttää ajatuksia.

  Tsemppiä tähän matkaan!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! Olen niin tavoite-ihminen kuin olla ja voi ja toisaalta kilpailuhenkinen että yleensä tavoitteet on myös pakko saavuttaa! Olispa kiva lukea sunkin vastaavia tavoitteita, eli ei muuta kuin tuumasta toimeen :)

  VastaaPoista
 3. Onko tavoitteissasi talouden syklit miten huomioitu? Tavoitteita ja eteinkin kirjattuja sellaisia pitää olla, mutta myös riskipläni ja vaihtoehtoiset skenaariot ajatultuna valmiiksi, ettei tule yllätyksiä kun kaikkea ei voi kontrolloida eikä olla k:ssa... Mikä on sun velkaantumisaste?
  Hyvää matkaa, tekemisellä pärjää aina!
  PS. Ripset ja kynnet-varat voit laittaa samoin tein kehittyviin markkinoihin ;-)

  VastaaPoista
 4. Hei ja kiitos kommentistasi :)
  Olen pyrkinyt hajautuksella huomioimaan riskejä mutta sen tarkempaa suunnitelmaa en ole tehnyt. Järkevää tietenkin olisi, mutta jotenkin haluan pitää tavoitteet simppelinä ja toisaalta tilillä sen verran koko ajan rahaa että pienistä kriiseistä aina selviää. Mun velkaantumisaste on tällä hetkellä noin 65% luokkaa eli mun mielestä ihan ok.

  VastaaPoista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...