torstai 9. elokuuta 2018

Garantian ostotakaus

Nyt asiaa ainakin Danske Bankin tarjoamasta Garantian ostotakauksesta. Pankkivirkailija otti heti aluksi Garantian käsittelyyn ja ainakin minulle tuli sellainen kuva että se olisi maailman paras juttu ja myyntipuheet olivat hyvät, menossa oli mukana jopa ehkä tyrkyttämisen makua. Minulle oli yllätys että se, paljonko Garantian ostotakausta on mahdollista saada, riippuu sijainnista. Kuulemma pääkaupunkiseudulla takaus voi olla jopa 100 000 euroa. Me saisimme sitä Uudellamaalla sijaitsevassa kaupungissa olevaan omakotitaloon 45000e. Sen sijaan 25 km hieman syrjempänä olevaan omakotitaloon summa olisi ollut vain 35000e. Hintana tuolla 45000euron takauksella oli 1800 euroa. Meidän mielestämme hinta oli kohtuullinen kun otti huomioon ettei tällöin tarvitsisi huolehtia takauksia.

 Matkassa on  kuitenkin mutta. GARANTIAN TAKAUKSEN OHELLA EI NIMITTÄIN SAA OLLA MUITA VAKUUKSIA. Tämä siis tarkoitti sitä, että puuttuva vakuus (25-30% asunnon hinnasta) pitää hoitaa vain käsirahan ja Garantian turvin. Näin ollen esimerkiksi 400000euron taloon käsirahaa tulisi olla 55000-75000e jotta se riittäisi yhdessä Garantian 45000euron ostotakauksen kanssa kattamaan puuttuvan vakuuden. Tämä oli meille siinä mielessä huono juttu, että meillä olisi mahdollista käyttää vakuutena reaalivakuutta noin 40000euron arvosta jota emme nyt siis voi yhdistää Garantian ostovakuuden rinnalle.2 kommenttia:

  1. Olet varmaan tarkkaan miettinyt oman asuntotarpeen ja siihen tarvittavan rahan määrän. Mutta kannataa myös laskea paketti auki toista kautta. Jos tyytyisit nyt vähempään (vaikka 3/4) ja silloin sinulle jäisi esim 1/4 sijotettavaa ja sijoittaisit tuon 1/4 tuottavasti korkoa korolle. Mitä se teksisi... ihan vaan kun itse ymmärsin omalta kohdalta tosi myöhään tuon että esim. `liian kallis` asuminen syö kyllä helposti kaiken säästämisen (ja sijoittamisen). Ja taas kohtuullisella asumisella saa säästöön huimasti enemmän. Ja varsinkin kun asumiskustannus on juurikin se suurin yksittäinen kuukausittainen elämiseen liittyvä kustannus. Asumisratkaisulla päättää tosi paljon tulevaisuuden varallisuudesta. (Minulla se oli ihan merkittävä tekijä että saavutin esim taloudellisen riippumattomuuden todella nopeasti).

    VastaaPoista
  2. Joo tämän miettimiseen on kyllä kulutettu tunteja, päiviä, kuukausia :) Tässä tulee myös vastaan se, millä ehdoilla haluan säästää ja sijoittaa, eli asumisesta en halua hirveästi tinkiä. En siis halua elää elämää että sitten kun minulla on miljoona tilillä, voin oikeasti ostaa sellaisen talon kun haluan. Silloin tilan tarve tuskin on enää yhtä suuri. Olenkin ihan tyytyväinen siihen summaan mikä tuloistani jää käteen tämän mahdollisen asuntolainalyhennyksen jälkeen. Tulen tulevaisuudessa tekemään töitä entistä enemmän kotona johon tarvitsen tilaa ja lisäksi haluan että meillä on mahdollisuus tarjota lapsille tulevaisuudessa omat huoneet. Oman kodin remontointiin en myöskään halua alkaa ja siksi toivon tulevan talon olevan uudehko. Asumisasia on siis niitä asioita, joihin olen valmis "tuhlaamaan" rahaa. Mikäli haluaisin ajatella asiaa vain rahan kannalta, minunhan kannattaisi jäädä tähän nykyiseen asuntoon josta maksan miehelle 340 euroa kuüssa plus vesi ja sähkö puoliksi ja josta en siis kanna velkataakkana senttiäkään :)

    VastaaPoista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...