perjantai 31. elokuuta 2018

Stressaava raha


Olen viime aikoina pysähtynyt useasti miettimään rahan stressaavaa vaikutusta. Raha stressaa erityisesti silloin kun sitä ei ole mutta se stressaa myös silloin kun sitä ei ole (tai ettei tarvitse miettiä joka kuukausi riittääkö raha ruokaan, asumiseen ja laskuihin). Tunnistan itsessäni suuren intohimon taloudellisiin asioihin ja siksi voin syventyä aiheeseen pitkiksi ajoiksi kadottaen ajantajuni. Mutta tunnistan myös taloudellisten pohdintojen ja suunnitelmien stressaavan vaikutuksen. Unelmien rakentaminen tavoitteiksi tarkoittaa tällaiselle suorittaja-keskeiselle luonteelle sitä, että tavoitteisiin on todella päästävä ja mahdollisimman pian eli mielellään etuajassa. Varjopuolena on se, että unohtaa elää. Jos joka päivä suurin osa ajatuksista liittyy vain rahaan ja siihen, paljonko sitä on kulunut tai jäänyt säästöön, on joku pahasti vialla. Lisäksi omatuntoni soimaa herkästi jos kulutan rahaa vaikka kulutuksen kohde olisikin tarpeellinen.

Päätinkin repäistä itseni irti raha-ajatusten pyörteistä viikon ajaksi ja onnistuin siinä hyvin, ehkä jopa huippuhyvin. Ja tuhlasinkin, käytin rahaa reilulla kädellä uusiin vaatteisiin, kauan unelmoimiini lenkkareihin ja hyvään ruokaan. Ja teki kyllä hyvää! Loppuvuonna aion toteuttaa kuukauden tauon taloudellisesta ajattelusta. Tottakai tiedostan että pidemmällä aikavälillä tällainen elämä tuhoaisi huolella kasatut säästöt mutta tällaisen irtioton koin kyllä hyvänä juttuna. Ajatukset ovat taas selkeät ja tavoitteet kirkkaat, mutta myös lisääntynyt ymmärrys (tai muistutus) siitä että elämääkin pitää elää. Pahinta olisi jos kuusikymppisenä voisi taputtaa itseään selkään ja kehua taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta mutta samalla ymmärtää kuluttaneensa elämästään suurimman osan töitä painaen sosiaalisen elämän ja elämästä nautiskelun kustannuksella. Vai mitä mieltä te olette?  

5 kommenttia:

 1. Olis kyllä tarpeen itsellenikin. Tismalleen samat ajatukset täällä 😳

  VastaaPoista
 2. "Jos joka päivä suurin osa ajatuksista liittyy vain rahaan ja siihen, paljonko sitä on kulunut tai jäänyt säästöön, on joku pahasti vialla." erityisesti tämä lainaus kuulostaa pelottavan tutulta!

  VastaaPoista
 3. Minulla on myös ollut samankaltaisia ajatuksia (ja huolia). Itsekin suhtaudun melko fanaattisesti kulutukseni seuraamiseen ja tunnen välillä kohtuutontakin huolta rahanmenosta. Olen sitä mieltä, että talousasiat ovat vähän liian isossa roolissa ajatuksissani juuri nyt. Toinen asia mitä olen miettinyt, että tarkoittaako oikeasti onnellinen elämä = kuluttaminen. Haluaisin viettää taloudellisesti vapaan ja huolettoman kuukauden (tai oikeastaan elämän) ilman että käyttäisin paljoakaan rahaa. Tällä hetkellä tuntuu, ettei tämä ole mahdollista. Tai sitten saan viettää sen kuukauden (elämän) yksin :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista ja jotenkin myös helpottavaa kuulla etten ole ajatusten kanssa yksin. Minullakin haaveena että taloudelliseen ajatteluun tosiaan liittyisi jonkinlainen huolettomuus. Sainkin Glendora sun kommentista aiheen hyvälle blogitekstille, miten viettää kuukausi mahdollisimman vähällä rahalla mutta kuitenkin virikkeellisesti ja sosiaalisesti :)

  VastaaPoista
 5. Jep - tutulta kuulostaa. Joskus tulee pihistettyä ihan typerissä asioissa ja ehkä nalkutettua vähän miehelle "tuhlailusta". Hän osaa kyllä hyvin muistuttaa, että meillähän on säästöt elämää varten. (Hän ei kuitenkaan tuhlaa oikeasti mihinkään turhaan.) Yritänkin opetella vähän rennompaa otetta tähän touhuun. Tulevaisuuteen on hyvä varautua, mutta ei kokonaan nykyhetken kustannuksella.

  VastaaPoista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...