perjantai 27. heinäkuuta 2018

Kultalusikka suussa?


Sain viime tekstiini kommentin jossa mainittiin varakkaat vanhemmat vaurastumisen mahdollistajina. Ajattelinkin kommentin innoittamana kirjoittaa niistä asioista jotka minä olen kokenut omaa vaurastumista edesauttaviksi tekijöiksi.

Ensimmäiseksi asiaksi koen rohkeuden. Koen yhtenä vahvuutena sen, että olen uskaltanut ottaa riskejä, ne ovat kannattaneet. Tällä tarkoitan sekä asuntojen ostamista että eteenpäin kouluttautumista ja hyppäämistä uusiin työpaikkoihin. Tottakai myös asuntojen vuokraaminen on vaatinut rohkeutta. Olisi ollut paljon helpompaa myydä edellinen ja ottaa uuteen näin ollen vähemmän lainaa.

 

Toisaalta minulla on aina ollut halu omistaa. Tällä tarkoitan sitä, että vuokranmaksaminen on tuntunut rahan heittämiseltä kaivoon. Tämä on ajanut asuntojen ostamiseen mutta toisaalta myös keräämään rahaa tilille. Seuraava tärkeäksi kokemani asia onkin se, että olen ymmärtänyt shoppailun yhteyden tunteisiin. Rahan kuluttaminen shoppailun kautta on tuottanut hetkellistä nautintoa ja positiivista tunnetta, joka on kuitenkin (ainakin minulla) johtanut katumiseen, ainakin sen jälkeen kun on kurkannut tiliotetta. Olenkin tietoisesti pyrkinyt keräämään nämä positiiviset tunnekokemukset jostain muualta ja shoppaillut vain silloin kun on todellinen tarve eli ei juuri koskaan.

 

Otsikkoon viitaten en todellakaan ole kultalusikka suussa syntynyt. Vanhempani ovat keskiverto toimeentulevia, mutta he eivät ole ikinä olleet innostuneita sijoittamisesta vaan makuuttaneet rahaa lähinnä tilillä ja pyrkineet maksamaan lainat aina nopeasti pois. Olen kuitenkin kiitollinen vanhemmilleni kahdesta asiasta ja ensimmäinen näistä on takaukset. Puhdasta rahaa en ole vanhemmiltani ikinä saanut (ellei nuorena saatua viikkorahaa lasketa) mutta vanhemmat ovat huolehtineet lainojeni takauksista. Tämä on ollut merkittävä apu tässä vaurastumisen matkalla. Toinen olennainen vanhemmilta peritty asia on nuuka elämäntapa. Muistan miten lapsena ärsytti nuukailu ja luulin aina meidän olevan tosi köyhiä kun syötiin samaa ruokaa useampana päivänä ja ajettiin vanhalla autolla. Sähköäkään ei saanut kuluttaa eikä suihkussa lotrata lämmintä vettä. Myönnän kyllä tästä jääneen myös negatiivisen kaiun, mikä näkyy mm. siinä etten tingi välttämättömistä (esim. lämmin vesi suihkussa), mutta toisaalta haluan ajaa kohtuu uudella autolla. Mutta muuten pyrin käyttämään rahaa nykyään viisaammin ja harkitummin kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Täällä suunnalla ei siis todellakaan olla synnytty kultalusikka suussa vaan enemmänkin opeteltu uusi asenne ja elämäntapa rahan suhteen! (Niin että munkin lapset voi sitten ehkä joskus sanoa kuinka ärsyttävää on syödä useampana päivänä samaa ruokaa :D )

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan samalta melkein kun oma elämä :D paitsi vanhemmilta ei ole tullut koskaan viikkorahaa ja kukaan ei ole ollut takaajana lainoilleni :) sitä on omat vaatteetkin hommattu 15v—> tähän hetkeen, nuorempana piti poimia puolukoita hirveitä määriä ja myödä niitä mistä sai ekan rahat..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo puolukoita ja mustikoita on täälläkin poimittu, perunoita istutettu ja oltu puuhommissa. Mitään ei ole siis irronnut ilmaiseksi :D

      Poista
  2. Nakkikeitto vaan paranee seuraavana päivänä. Mutta lisäksi se säästetty ja sijoitettu euro on myös enemmän myöhemmin. Eli voi olla myös win-win.

    VastaaPoista
  3. Itse olen viime aikoina kelaillut sitäkin, että mitä väliä jos joku on syntynyt kultalusikka suussa? Ei se ole sen lapsen vika tai ansio jos vanhemmat ovat varakkaita ja ovat tätä varallisuutta alusta alkaen lapsilleen halunneet jakaa. Varmasti jokainen vanhempi haluaa omia lapsiaan jelppiä sillä panoksella kuin pystyy ja joillain tämä panos on sitten suurempi kun toisilla.

    Itsekään en ole syntynyt kultalusikka suussa, mukaani olen vanhemmiltani saanut vajaan 6t rahastosalkun ja koen sen riittäväksi ponnahduslaudaksi omalle sijoittamiselleni. Jos en olisi saanut mitään, sekin olisi ollut ihan fine. Jos olisin saanut 60t sijoitussalkun, sekin olisi ollut ihan fine. Ei sitäkään tarvitsisi hävetä, sillä taatusti vanhempani olisivat sellaisen keränneet jos vaan olisivat pystyneet.

    Vaurastuminen on taatusti nopeampaa jos on jo valmiiksi iso salkku, mutta enitenhän se vaatii kuitenkin kiinnostusta ja pitkäjänteisyyttä. Isonkin salkun saa hassattua menemään jos ei ole osaamista ja intoa jatkaa sijoittamista.

    VastaaPoista
  4. Niinpä. Mutta usein kohtaa sen ajatuksen että olisi vanhemmilta saatua rahaa taustalla. Ja toivon mukaan mullakin joskus on jotain mitä jättää lapsilleni.
    Enemmänkin kultalusikka suussa-ilmaisu viittaa siihen että kaiken on saanut ilmaiseksi eikä minkään eteen ole tehnyt töitä, mikä taas mun mielestä ei enää ole ihan niin ok.

    VastaaPoista
  5. Itselle on ollut parasta tietää se, että vanhemmilta olisi/saisi aina taloudellista tukea, jos on tarvetta. Tosin en ole vielä tähän mennessä tarvinnut apua. Koskaan ei tiedä, jos sellainen tialnne tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä mielestäni merkittävin juttu.
      Varakkaan perheen tarjoama (mahdollinen) taloudellinen tuki ja turva mahdollistaa menestystä helpottavan riskinoton.

      Esim. opiskeluja ei ole pakko rahoittaa ei-oman alan töillä, valmistuu nopeammin tai voi kartuttaa oman alan työkokemusta. Uskaltaa olla nirsompi ja aggressiivisempi ensimmäisistä työsuhteista neuvotellessa, parempi alkupalkka. Voi ehkä ryhtyä yrittäjäksi.

      Poista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...