lauantai 15. syyskuuta 2018

Pörssiromahdusta odotellessa…


Moni bloggaaja on viime aikoina ottanut kantaa siihen, uskooko pörssiromahduksen tulevan ja millaisella aikataululla sekä aikooko siihen valmistautua. Näin ajattelin minäkin tehdä ja samalla päivittää/kerrata itsellekin omaa sijoitussuunnitelmaa.

Uskon kyllä romahduksen tulevan enkä usko romahduksen olevan enää kaukana. Tämä onkin herättänyt ajatuksia oman taloudellisen tilanteen suhteen. Olemme juuri laittamassa asuntoa myyntiin ja haaveena siintää omakotitalo. Tällä hetkellä voisi olla järkevää myydä asunto ja muuttaa vuokralle odottelemaan korkeiden hintojen tippumista romahduksen ansiosta. MUTTA.

-En voi tietää milloin romahdus tapahtuu, laskeeko se asuntojen hintoja ja kuinka paljon. En ole valmis odottelemaan tätä kuin kuuta nousevaa pienessä koirankopissa.

-Koska en tiedä milloin asuntojen hinnat laskevat, voi olla että joutuisin maksamaan vuokraa useiden vuosien ajan. Tällä seudulla vuokrat ovat sen suuruisia että tuntuvat kyllä lompakossa ja olisi kuin heittäisi rahaa menemään.

-Uskon että romahduksen myötä myös korot lähtevät nousuun joten nyt matalien korkojen aikaan ehdin kivasti maksella asuntolainaa. Tottahan se harmittaa jos asunnon arvo leikkautuukin tulevaisuudessa niin että tämä maksaminen on turhaa. Mutta mieluummin asun mukavasti maksellen omaa.

-Viimeisenä muttei vähäisimpänä; entäpä jos romahdusta ei tulekaan..

Tämän asumisen suhteen siis suunnitelma pysyy ennallaan ja asuntonäytöissä ravataan.

Pääsin osallistumaan mielenkiintoiseen luentoon jossa tarkasteltiin yleistä yhteiskunnallista kehitystä ja mukana oli myös talouskasvu. Tästä sain hyviä ideoita myös omaan ajatteluun. Taloudellinen kasvu menee koko ajan eteenpäin, huolimatta pörssiromahduksista jotka tulevat näkymään isossa kuvassa vain pieninä notkahduksina. Myös maamme kehittyy mutta myös kehittyvät maat tulevat kehittymään hyvinvointivaltioiden jalanjäljissä.

Koskapa siis pörssissä eletään tällä hetkellä epävarmaa aikaa, aion pääasiassa kerryttää säästöjä puhtaasti tilille. Nämä rahat tulen sijoittamaan tulevaan taloon, autolainan maksamiseen sekä seuraavaan sijoitusasuntoon.

Mutta koska ei ole tietoa, kuinka kauan pörssin epävarmuus kestää ja koska sijoitukset voivat selvitä romahduksesta kärsivällisyyden avulla (että jatkaa sijoittamista eikä myy heti vain kaikkea), aion sijoittaa myös osakkeisiin ja rahastoihin sen verran kuin pystyn. Tällä tarkoitan sitä, että sijoitan sinne semmoista rahaa jota en tule tarvitsemaan mihinkään muuhun vaan mitkä saavat sitten ”lojua” kiinni osakkeissa ja rahastoissa. Tällä hetkellä sijoitan kahteen rahastoon, toiseen 50e/kk ja toiseen 70e/kk. Tähän rinnalle ajattelin ottaa vielä jonkin rahaston tai nostaa säästösummia kohdistumaan entistä enemmän kehittyviin maihin. Suorat osakeostot puolestaan kohdistan suomalaisiin, vakavaraisiin, pitkän historian omaaviin osingonmaksajiin.

Uutta sijoitusasuntoa ei ole näköpiirissa nyt pariin vuoteen, suunnitelman mukaan vuosi 2021 voisi olla seuraavalle sijoitusasunnolle sopiva ajankohta!

Kaikkinensa jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan tuleeko romahdusta ja milloin se tapahtuu. Romahduksen aikaanhan sitä olisi otollinen aika tehdä uusia asunto- ja osakesijoitusratkaisuja, jolloin käteisvarat tulevat olemaan kultaakin kalliimmat J

2 kommenttia:

  1. Mulla on hyvin samanlainen taktiikka rahastojen kanssa! Laitan sinne vain semmoista rahaa, mitä en usko tarvitsevani käyttöön vielä vuosiin, jopa vuosikymmeniin. Eli maltilla mennään :) Tosin nyt on houkutus laittaa rahastoihin vähän enemmän kuin ennen, koska Bank Norwegian lopetti hyvän talletuskoron maksamisen.

    VastaaPoista
  2. Aah, olen pyöritellyt ihan samoja ajatuksia viime aikoina! Kannattaako nyt odottaa asunnon oston kanssa, jos hinnat putoavatkin roimasti - onko asuntojen hinnat nyt huipussan vain eivät. Onko juuri nyt osakkeet liian kalliita ja pörssiromahdus vain kulman takana. Vai jatkuuko tämä vielä pitkään ja on tyhmää jäädä odottamaan.. Argh :D Oma ratkaisuni juuri nyt on kerryttää ehkä vähän enemmän käteistä asuntoa varten ja laittaa pieniä summia sijoituksiin. Katsotaan nyt hetki kerrallaan, hankala tietää mikä juuri nyt on oikea ratkaisu. Paras varmaan on tehdä siten kuin itsestä "järkevimmältä" tuntuu.

    VastaaPoista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...