tiistai 10. heinäkuuta 2018

Raha ja parisuhde


Ajattelin kerrankin kirjoittaa toisen blogikirjoituksen pohjalta. Kyseinen blogi on Minnan Rahataidot-blogi ja kirjoitus käsittelee muiden ihmisten merkitystä vaurastuttajina (https://www.rahataidot.fi/category/vaurastumisen-psykologia/). Haluan nostaa alkuperäisen kirjoituksen esille myös omassa blogissani koska voin allekirjoittaa kirjoittajan ajatukset täysin!

Oma mieheni on taloudellisesti erittäin tarkka. Hänellä ei ehkä ole samalla tavalla mielessä sijoittaminen tai taloudellinen riippumattomuus mutta hän on opettanut minulle paljon siitä, mitkä asiat elämässä ovat oikeasti tärkeitä ja mihin asioihin haluan oikeasti panostaa. Nämä asiat eivät ovatkaan shoppailu ja muoti, baareilu, drinkit ja taksilla ajelu eikä lopulta edes hieno auto. Ehdottomana ykkösenä elämässä tällä hetkellä on meidän parisuhde ja yhteinen aika sekä tietysti kokonaisuudessaan vapaa-aika. Tätä vapaa-aikaa on mahdollista myös ostaa- eli tehdä vähemmän töitä. Tällöin on toisaalta mahdollista säästää käyttämällä aikaa eväiden tekemiseen ja ylipäänsä asioiden HARKITSEMISEEN. Itselläni rahan kuluttaminen liittyy hyvin usein äkkinäisiin, harkitsemattomiin päätöksiin. (Kävipä kerran niin että menin työpäivänä lounastauolla katselemaan itselleni autoa jonka ilmoituksen olin nähnyt nettiautossa….lähdin lopulta liikkeestä tuplahintaisen, 40000e arvoisen auton kanssa…) Mieheni ei toimisi näin ikinä! Hän on harkitseva, järkevä ja kaikinpuolin minua täydentävä. Ihailen ja kunnioitan näitä piirteitä hänessä suuresti ja olen pyrkinyt imemään niitä myös itseeni. Mieheni on saanut aikaan minussa myös asioiden, etenkin raha-asioiden tiedostamista. Tämä näkyy muun muassa tämän blogin perustamisena, budjettien tekemisenä ja tavoitteiden laatimisena.

Voinkin sanoa että taloudellinen kasvu on osaltaan myös mieheni ansiota. Vaikka olemme jakaneet kulumme (ja elämämme) vasta vähän aikaan, hänen vaikutuksensa talouteeni on ollut suuri. Miten se sitten konkreettisesti näkyy? Tässäpä muutama juttu…

-Tarjoukset (hyvien tarjouksien perässä siis mennään, mutta arvioidaan toki onko se kannattavaa ja tarvitaanko oikeasti. TAI EI. Mieheni ei mieti tarvitaanko oikeasti koska hän on hamsteri. Ja siedän sen hänessä.)

-Vanhaksi menevät tuotteet. Voin kertoa että kohtalaisen hyvistä tuloista huolimatta harrastamme kauppaan suuntaamista juuri ennen klo 21 jolloin voimme noukkia mukaamme S-ryhmän kaupoista -60% tuotteet

-Harkitseminen. Jos kyseessä on isompi hankinta, hankintaa pohditaan ja pitkään. Lisäksi vertaillaan vastaavia tuotteita ja luetaan muiden käyttäjien kokemuksia sekä mahdollisesti odotetaan ale-kamppanjaa jota voisi hyödyntää. Saattaa olla että tämän harkitsemisvaiheen aikana todellinen tarve on jopa poistunut ja taas säästettiin :D

-Loppuun kuluttaminen. Todellakin LOPPUUN. Uudet lenkkarit ostetaan kun edellisissä ei ole pohjaa. Ei ole tapahtunut viimeiseen kymmeneen vuoteen… Kesäloman aikana siivosin meidän maustehyllyn ja kiikutin roskiin 7-8 vuotta sitten viimeisen käyttöpäivän omaavia mausteita. Sanomattakin selvää että tämä kiikuttaminen piti tehdä salassa.

Mutta rahaa voi siis säästää myös valitsemalla seuransa. Mikä luojan lykky onkin sekä mun tilille että sydämelle että tuo mies on juurikin mun <3
(Onkohan tästä tulossa taloudellisen vaurastumisen ohella rakkausblogi...)

8 kommenttia:

  1. Kyyyyllä talousblogissa saa olla rakkauttakin, koska se on vähintään yhtä ihanaa kuin hanskassa oleva talous <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä minä ennemmin rakkauden valitsen kuin rahan, etenkin nyt kun rakkaus on helppoa :)

      Poista
  2. Oma tavoitteeni on ollut taloudellisen turvallisuuden saavuttaminen (eri asia, kuin "riippumattomuus"). Sillä on todellakin suuri merkitys, minkälaisten ihmisten kanssa on tekemisissä.

    Olen itse sinkku, mutta kovasti etsinyt sitä naista, kuka haluaisi säilyttää hammasharjaansa samassa vessassa.
    Viime seurustelu-yritys päättyi erimielisyyksiin raha-asioista. Nainen oli kulutuskeskeinen ja asui vielä vanhemmillaan. Halusi "ostaa ekaksi kämpäksi 200Teur kolmion", yksikseen. Eikä uskonut ollenkaan, että sellaista ei voi hänen n. 1700eur nettopalkalla edes haaveilla.

    Itse olen jalat-maassa-tyyppinen tapaus. Asun erittäin edullisesti ja vaatimattomasti, en osta asioita siksi, että olisi tarve näyttää jollekin.

    Lopulta tuo seurustelun tunnustelu päättyi aivan erilaiseen talousajatteluun. Olisin ollut valmis tottakai laittamaan oman osani yhteiseen asuntoon ym. Mutta tämä toinen oli aivan täysi suuruudenhullu. Olisin voinut ostaa kerralla velattoman 3h+k asunnon, mutta eihän se kelvannut. Piti olla hienointa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ollut juuri tuollainen kuvailemasi nainen aiemmin. Ikä on tehnyt tehtävänsä ja järkeä on tullut päähän. Toisaalta oma suuruudenhullu hankintani tuottaa nyt ihan hyvin eli joskus riskit saattavatkin vahingossa kannattaa :) Mutta oikea nainen tulee kyllä kohdalle kun on sen aika!

      Poista
  3. Parisuhteessa saa kyllä aika meheviä riitoja aikaiseksi jos rahaan liittyvät näkemykset kovasti eroaa. Meillä on onneksi suht samanlainen ajatusmaailma, mies ehkä hiukan hövelimpi mutta toisaalta tienaa myös enemmän. Se että kuinka paljon kumpainenkin pistää Nordnettiin on ehkä yhdentekevä seikka, enemmän painaa se arkikulutuskäyttäytyminen. Molemmat ollaan hintatietoisia ja pyritään löytämään aina se paras hinta-laatusuhde, oli sitten kyseessä lomamatka, ruokaostokset tai vaatteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Mutta kyllä toisen toiminta vaikuttaa salakavalasti myös omaan toimintaan niin hyvässä kuin pahassa. Omassa taloudessa onneksi hyvässä :)Että vaikka taloudellise näkemykset olisivatkin aluksi hyvinkin erilaisia, en lähtisi heti heittelemään kirvestä kaivoon vaan koulutus käyntiin :D

      Poista
  4. Heh! Tuo autoepisodi on myös itselleni tuttu: lähdin autokaupoille 7.000 euron budjetilla ja palasin 20.000 euron autolla :D Niin käy joskus!

    Meillä on parisuhteessa asiat aivan päälaellaan: mieheni ei piittaa pätkääkään raha-asioista ja kaikki menee mikä tuleeki (+ aikalailla ylimääräistäkin kulutusluottojen muodossa...). Minä hoidan meillä kaikki yhteiset raha-asiat ja huolehdin mm. siitä, että loppukuusta on vielä yhteisellä tilillä ruokaan rahaa. Kerran erehdyin ihan kouluttamismielessä antamaan miehelleni kuukauden ajaksi vastuun kaikista talouden menoista, laskuista ja ostoksista: kuukauden ruokabudjetti oli tuhlattu viikossa. Ja tämä oli vielä opiskeluaikana, kun ruokabudjetti oli oikeasti tiukka, eikä ylimääräistä ollut...

    VastaaPoista
  5. Tuo on kyllä paha, jos on erilaiset näkemykset ja tavat. Mutta ehkä hän herää kun huomaa mitä kaikkea sinä saat saavutettua :)

    VastaaPoista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...