keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Onko asuntosijoittaminen sittenkään minun juttuni?



Otsikon mukainen kysymys heräsi päässäni viime kuukausien aikana. Kumpikin sijoitusasuntoni on tähän asti ollut niin sanotusti helppo eli niistä aiheutuvaa työtä ja menoja on ollut minimaalisesti. Nyt kuitenkin parin kuukauden sisällä kummassakin on ollut jotain mikä on vaatinut minun aikaani ja hieman rahaakin. Olen ehkä tottunut pääsemään liian helpolla tähän asti :D! Olen aika helposti stressaantuva, ja pienetkin asiat saavat sydämeni pomppimaan ja stressitilan päälle. Kävinkin päässäni vertailua, kuinka ”helppoa” olisi omistaa vain osakkeita, ne eivät vaatisi toimenpiteitä vaan voisivat vain lekotella salkussa ja kerran vuodessa palkitsisivat minua. Onkin ehkä syytä pysähtyä miettimään asuntosijoittamisen hyviä puolia.

  1. Sijoitusasunnot kerryttävät omaisuutta.  Koska vuokratulot hoitavat lainanlyhennyksiä, kertyy omaisuus kuin huomaamatta kun on hyvät vuokralaiset. Lisäksi omaisuuden kertyminen on merkittävää mikä siis tarkoittaa lainanlyhennyksinä noin 1350e kuukaudessa, mikä tekee vuodessa jo merkittävän summan.
  2. Sijoitusasunto on konkreettinen. Tämä myös tarkoittaa sitä että murheetkin ovat konkreettisia, eli jos jotain menee rikki tai täytyy muuten huoltaa, on paikan päälle mentävä ja konkreettisesti tehtävä asialle jotakin. Osakkeissa ja rahastoissa ei tällaista huolta ole. Konkreettisuus toisaalta takaa sen ettei omaisuus häviä kuin tuhka tuuleen kunhan on muistanut huolehtia vakuutukset kuntoon.
  3. Arvonnousu. Tämä tosin on osakkeillakin. Molempien asuntojen arvo on noussut, pidempään omistuksessani olleen asunnon arvo jopa 20 prosenttia.
  4. Takausvaranto. Sijoitusasunnot kerryttävät omaisuuden kertymisen ohella myös takausvarantoa jota voin käyttää puolestaan uusiin hankintoihin ja taloudelliseen kasvuun.
  5. Harrastus. Tietyllä tapaa sijoitusasunnot ovat myös harrastus, tarjoten pientä puuhaa silloin tällöin. Tämä tosin edellyttää, ettei mitään suuria takapakkeja tule, vaan tekeminen pysyy positiivisena. Olen aina kokenut helpoksi uusien vuokralaisien hankinnan sekä vuokralaisten kanssa tehtävän yhteistyön.

Mitkä sitten ovat asuntosijoittamisen miinukset?

  1. Suuri summa rahaa. Alkujaan olen pistänyt asuntoihin kiinni vain pienen summan rahaa eli noin 20000e. Jos nyt myisin asunnot, jäisi käteen noin 90000e eli sen verran ajattelen minulla olevan nyt asunnoissa kiinni rahaa. Sen lisäksi pitää sietää se, että niskassa on aika paljon velkaa.  Jos nyt hankkisin uuden sijoitusasunnon, vaatisi se rahan säästämistä sekä vakuuksien hankkimista. Myös korkojen nousu asettaa omat riskinsä lainoille, mutta toisaalta korot saa vähennettyä sitten vuokratuloista mikä pienentää harmia.
  2. Riskit. Asuntosijoittamisessa on aina riskinsä. Huonot vuokralaiset voivat tuhota asuntoa, jättää vuokria maksamatta tai vuokralaiset eivät sitoudu asuntoon mikä tarkoittaa runsaasti työtä uusien vuokralaisten etsimisen merkeissä. Lisäksi on vaarana että asunto on ajoittain ilman vuokralaisia eli ilman vuokratuloja.
  3. Korjaaminen ja huoltotyöt Korjaaminen ja huoltotyöt eivät ole tällaiselle poropeukalolle mikään iloinen asia. Olenkin alusta asti päättänyt ulkoistaa tällaiset jutut ja maksaa mieluummin siitä että joku muu hoitaa nämä jutut. Tietenkin se tarkoittaa menoja mutta vähentää stressiä. Tämäkin miinus poistuu jos on käsistään taitava ja tykkää huoltotöistä.

Tässä ajatuksiani asuntosijoittamisesta. Jotain ihan varmasti unohtui, mutta nämä nyt tulivat päällimmäisenä mieleen. Paljon olen laittanut ylös aiheita, joista kirjoitella, nyt vain pitäisi löytää aikaa paneutua aiheisiin. Onneksi edessä ihana pitkä viikonloppu! Ja otsikon kysymykseen voisi näiden plussien ja miinusten jälkeen todeta että kyllä se ainakin toistaiseksi vielä on just se mun juttu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...