sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Voiko halvalla harrastaa?


Pysähdyin miettimään omia harrastuksia ja niihin liittyviä rahanmenoja. Ainakin omat harrastus-valinnat perustuvat siihen periaatteeseen, että mistä asioista nautin ja mitkä asiat tuottavat minulle hyvän olon. Pääasiassa harrastukseni koostuvat liikunnasta, lukemisesta ja sivutöistä. Ennen myös opiskelu ja siihen liittyvä itsensä kehittäminen olivat osa vapaa-aikaani ja koin ne harrastuksena.

Liikunta Käyn joka päivä lenkillä joko kävellen tai juosten. Rahaa tässä kuluu vain varusteisiin, joista eniten minulla menee lenkkareihin. Talvella lenkkeilen nasta-lenkkareilla, jotka minulla on ollut käytössä jo useamman vuoden. Kesällä taas minulla on eri lenkkarit juoksuun ja peräti kolmet lenkkarit kävelyyn. Vähintään yhdet lenkkarit saan kesän aikana kulutettua puhki. Olen varusteissa aika merkkitietoinen ja kun kerran olen tehnyt kunnon hankinnan, pärjään sillä useamman vuoden. Näin on esimerkiksi takkien kanssa. Saan usein myös liikuntaan liittyviä lahjoja jouluna kuten tänä jouluna langattomat kuulokkeet. Olen tähän asti taistellut langallisten kanssa raaskimatta ostaa parempia J Ensi vuonna en tule tarvitsemaan liikuntaan liittyen yhtään hankintaa. Lenkkeilyn lisäksi pyrin tekemään lihaskuntoa aina kun mahdollista. Minulla on välineistö siihen kotona ja lisäksi olen käyttänyt Treenaa kotona.comin tarjontaa jonka olen saanut maksettua Smartumilla. Nyt Black Fridayn kunniaksi otin myös sarjalippuja salille, joita aion hyödyntää erilaisiin jumppiin ja ehkä myös kuntosaliin. Jos koen salin hyväksi ja siitä enemmänkin innostun, saan salimaksutkin kivasti kuitattua Smartumilla.

Lukeminen Olen kirjaston tarjonnan suurkuluttaja. Valitettavasti olen usein myös ahne, lainaan liikaa kirjoja joita en muista palauttaa. Tästä syystä myöhästymismaksuista tulee kuluja. Tähän minun pitää tulevaisuudessa kiinnittää huomiota. Kirjoja en itse osta, sen sijaan saan niitäkin usein lahjaksi, kuten tänä joulunakin sain 2 kirjaa. Lisäksi käyn kerran kuukaudessa eräänlaisessa lukupiirissä, jossa on ennalta valittu kirja ja siitä keskustellaan. Lukemisen tavoitteena minulla on vuoden aikana lukea tuohon lukupiiri-tapahtumaan liittyvät kirjat (eli yksi kuukaudessa) sekä tavoittelen myös Helmet-lukuhaasteen suorittamista. Tämä vuonna se jäi hieman vajaaksi.

Sivutyöt Ajattelen sivutöitä harrastuksena koska ne eivät ole minulle millään tavalla pakollisia. Olen niissä aika hyvä eli ne eivät kuormita samallatavalla kuin päätyö. Saan myös olla ihmisten kanssa joihin on vuosien vuorovaikutussuhde ja joihin olen kiintynyt. Plussaa on, että siitä myös maksetaan :D

Maksullisia harrastuksia Opiskelusta olen valmis maksamaan ja otankin silloin tällöin avoimen yliopiston tarjonnasta jotakin mielenkiintoista suoritettavaa. Tälläkin hetkellä minulla on meneillään yksi kurssi, josta olen maksanut muistaakseni 75e ja jota olen nyt työstänyt 2. Näistä en ota stressiä vaan palaan niiden pariin aina kun aika on sopiva. Myös matkustelusta tykkään mutta siihen saa menemään rahaa. Olen pyrkinyt siihen, että joka vuosi kävisin ulkomailla. Viime vuonna tulikin tehtyä peräti 3 reissua, tänä vuonna saattaa olla hiljaisempaa tiukemman säästöprojektin takia.  Parisuhteessa meidän yhteinen harrastus on hyvä ruoka ja käymmekin vaihtelevasti ulkona syömässä. Tähän toki meneekin sitten rahaa. Onneksi tontut tiesivät tämän heikon kohtamme ja pukki toi kaksi ravintolalahjakorttia jouluna :)
Kokonaisuudessaan olenkin tyytyväinen omiin harrastusvalintoihin ja siihen, että ne osaltaan tukevat taloudellista kasvua. Myös tämän taloudellisen suunnittelun ja säästämisen voisi ajatella olevan yksi harrastus, koska siihen menee aikaa, energiaa ja se myös saa innostumaan ja tavoittelemaan itse asetettuja tavoitteita!  
  

2 kommenttia:

  1. Mullakin on edullisia harrastuksia :) Toinen on pyöräily (pyörän ansiosta ei tarvitse hankkia autoa, koska voin kulkea fillarilla töihin kesät talvet) ja toinen on salilla käyminen. Töissä on ilmainen ja todella monipuolinen kuntosali, jota hyödynnän lähes päivittäin. Pyörä on toki maksanut reilun tonnin ja vuosittainen huolto on jotain 100-200 euron väliltä, mutta koen sen silti edulliseksi ja ekologiseksi kulkupeliksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Minullakin on haaveissa hankkia kunnon pyörä jolla voisin liikkua talvellakin ja jättää auton pihaan usemmin, mutta vielä en ole raaskinut :)

      Poista

Syy hiljaisuuteen

Hei pitkästä pitkästä aikaa! On kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeksi päivittänyt blogia tai saati lukenut muiden päivityksiä. Viime ...